Rendszerezz Bullet Journallal – Back to School

Rendszerezz Bullet Journallal – Back to School

Őszintén szólva a csapból is ez a Bullet Journal folyik, mostanában nagyon felkapott lett, nem hiába, mivel jelentősen megkönnyíti a használója életét. Én májusban kezdtem el használni és a trehány énemet nagyon szépen kezdi helyretenni, ugyanakkor kiélhetem benne a kreativitásomat is. Mióta az eszemet tudom megszállott rajongója vagyok a papír-írószereknek, töménytelen mennyiségű füzetet, tollat, post it-et és miegymást tudok felhalmozni. Nekem nagy segítség a BuJo és éppen ezért gondoltam írok nektek róla, bemutatom az enyémet és egyúttal megtervezzük együtt a szeptember hónapot! Vágjunk is bele!

Nem hinném, hogy bárkinek is be kell mutatnom a Bullet Journalt, de azért röviden és tömören annyit róla, hogy egy amolyan tervezd magad napló. Éppen ezért én csak úgy nevezem, hogy Életvezetési Napló. Olyan mint egy hagyományos naptár és egy teljesen tiszta lapokkal megáldott könyv összegyúrt elegye, amit Te tölthetsz ki, Te írhatsz meg, kedvedre alakíthatod olyanra amilyen számodra a legcélszerűbb. Leginkább azoknak ajánlom, akik nem szeretik a kötöttségeket, akik kreatívak és szeretik egyben látni a dolgokat. A fejünk tele van csomó felesleges dologgal amelyek stresszessé tesznek, éppen ezért ha rendszerezzük ebben a Bullet Journal-ban őket, elkezdhetünk fókuszálni az igazán fontos dolgokra. Éppen ezért imádom, mert szétszórt emberből rendszerezett embert farag és megkönnyíti az életet.

MILYEN RÉSZEI VANNAK?

Felmerülhet a kérdés, hogyan lehet ebből az üres naplóból egy határidőnapló és életed megkönnyítője. A válasz egyszerű: alakítsd úgy, ahogy neked a legjobb, tedd bele az egyéniségedet. Inspirációképpen összeszedtem neked a legfontosabb és leggyakoribb dolgokat amelyeket használnak a Bullet Journal kitöltésénél. Lássuk melyek ezek:

 • INDEX – Tartalom jegyzék. Mindenképpen érdemes vezetni szerintem, mert így könnyen megtalálhatunk benne bármit. Külön szuper dolog általában pl. a Leuchtturm naplóknál, hogy számozott oldalak vannak így máris könnyebb a dolgunk.
 • KEY – A Bullet Journal egyik különlegessége, hogy különféle jeleket használunk arra, hogy egy egy eseményt, feladatot vagy éppen találkozót jelöljünk. Ezek lesznek a kulcsok amelyeket érdemes szintén a BuJo elején jelezni. Amelyek a leggyakoribbak és amelyeket én használok azok az alábbiak.


Személy szerint én minden egyes napnál külön jelölöm azt is, hogy milyen volt az
időjárás az adott napon, ezt rajzolással, jelekkel vagy akár csak pár sorral is
feljegyezhetjük.

 • FUTURE LOG – Kelleni fog egy éves naptár is, amelybe szépen feljegyezheted a nagyobb eseményeket (pl.: esküvők, ballagás, nyaralás stb.) íyg sokkal átláthatóbb lesz az egész éved és hosszabb távra is tudsz tervezni. Illetve ha még messzemenőbb terveid is vannak, akkor egy következő évi éves naptárat is beszúrhatsz ide. Sok inspirációt találhatsz a pinteresten ezzel kapcsolatosan is.
fl

Forrás: pinterest

 • MONTHLY LOG – Szerintem nincs ember aki ne használna valamilyen hónap tervezőt legyen az naptár, határidőnapló vagy éppen csak egy notesz. Minden hónap elején érdemes egy havi tervezőt csinálni, ahol szintén jól átlátható, rendszerezett módon fel van jegyezve minden olyan dolog amit egyébként a fejedben kellene tárolni és feleslegesen stresszelne. Itt is csak a képzeleted szab határt, úgy alakítod és díszíted ahogy neked a legjobban megfelel.
ml

Forrás: pinterest

 • HABIT TRACKER – Ebben a szokásainkat tudjuk nyomon követni. Ez leginkább azoknak lehet hasznos, akik egy vagy több új szokást szeretnének bevezetni az életükben. Itt nagyon szépen nyomon tudja követni az illető pl. mennyi vizet ivott meg egy nap vagy éppen edzett e, olvasott e és hasonlók. Valamint még ide sorolnám az úgy nevezett mood tracker-t, ahol a napi hangulatunkat vezethetjük és hó végén elég érdekes vissza nézni, hogy milyen hullámzó vagy éppen stabil volt a hangulatunk. Bevallom őszintén az első két hónapban még használtam ezt a táblát, ám rá kellett jönnöm, hogy ezt el kell engednem, mert egyszerűen össze vissza vezetem. Így a habit és az úgy nevezett mood tracker átkerült a napi beosztásokhoz, minden nap végén ha eszembe jut beírom az érzéseimet, gondolataimat és a szokásokat amelyeket elvégeztem.
habit

Forrás: pinterest

 • EXPENSE TRACKER – Mindenkinek fokozottan tudom ajánlani azt, hogy egy táblázatba vezesse a kiadásait és bevételeit. Miért is lényeges ez? Mert így nagyon könnyen kiszűrhetjük, hogy milyen kis apró szarságokra megy el a pénz, amelyet félre is tehettünk volna. Valamint könnyen kiszűrhetjük, hogy mi az amin spórolni tudnánk még. Boltkórosoknak és örök fizetés nullázóknak kötelező, higgyétek el tapasztalatból beszélek. Mióta vezetem a kiadásaimat és a bevételeimet tudom hova, mire megy el a pénzem és bizony meg tudom húzni azt a nadrágszíjat. Valamint többet között ez a tábla tanított meg arra, hogy minden hónapban, minden bevételemből tegyek félre és hogyan osszam el. De erről majd még a későbbiekben lesz szó.
ex

Forrás: pinterest

 • DAILY LOG – Meg is érkeztünk a Bullet Journal lelkéhez, a napi tervezőhöz. Itt tudod feljegyezni nap elején vagy éppen nap végén a következő napi teendő listát. Kinek hogy kényelmesebb, én például mindig előző este megtervezem, átgondolom a következő napot. Plusz van egy nagyon jól bevált időtakarékos megoldásom is, amelyet majd a későbbiekben fogok megmutatni nektek. A To Do Lista is nagyon elcsépelt már, viszont a lehető leghasznosabb dolog a világon. Mivel enélkül csak vagyunk a nagyvilágban és szanaszét vannak a feladataink a fejünkben, amelyek frusztrálnak minket. Ha ezt kiírod magadból egy papírra, hatalmas terhet veszel le a válladról hidd el. Amint kész vagy egy feladattal ikszeld ki vagy pipáld ki, teljesen mindegy. A fontosakat felkiáltójellel szokták jelölni és így tovább. Ennek a napi tervezőnek a segítségével szépen lassan megtanulsz leszokni a halogatásról illetve fókuszáltabban fogsz tudni dolgozni a nap folyamán.
dl

Forrás: pinterest

HOGYAN ÉPÜL FEL AZ ENYÉM?

Most lesz 5. hónapja, hogy használom a BuJo-t és már most kezd kikristályosodni bennem az, hogy melyek azok a táblák amelyek nekem hasznosak, amelyeket napi szinten vezetek és segítik a mindennapjaimat. Van egy tartalomjegyzékem, egy oldal a kulcsoknak, hogy tudjam mivel mit jelölök és aztán kezdődik az év egy illusztrációval és egy idézettel, valamint ide szoktam felírni azt is, hogy az adott év minek az éve lesz az életemben.

Ezután van egy rész az éves céloknak, hogy mindig szem előtt legyenek ha a motivációm és a fókuszom ingadozna. Itt található a bakancslistám is, amit minden éven elkészítek és folyamatosan bővítek, illetve egy sikerszokások rész is, ahova a sikeres emberek 10+ szokását rögzítettem fel, szem előtt tartva, hogy mik azok a szokások amelyeket be kell iktatnom az életembe ha még nem részei annak. (erre is majd egy külön bejegyzésben kitérek)

Ezután rajzoltam meg az éves tervezőmet, a kis virtuális könyvespolcomat ahol a kiolvasásra váró könyvek sorakoznak és a másik oldalon pedig a filmek amelyeket meg szeretnék mindenképpen nézni. Helyet kapott még egy hashtag lista is itt és egy instagram növekedést nyomon követő tábla is. A BuJo-ba jegyzem fel a kedvenc márkáimat és azokat akikkel együtt dolgozom, illetve azokat az embereket akik inspirálnak, motiválnak engem, valamint egy éves kívánságlistát is, ahova a nagyobb dolgok kerülnek fel amelyekre vágyom. Innentől pedig sorra következnek a hónapok amelyek felépítése így néz ki:

 • Illusztráció – idézet
 • Hónap tervező – jegyzetekkel
 • Brain dump – ötletelős rész
 • Blog/Vlog tervező
 • Pénzmozgás figyelő
 • Life Planner – a zónabeosztásaim és sikerszokásaim
 • Havi célok
 • Napi/Heti tervezők
 • Reggeli/Esti rutin tábla
 • Havi gondolatok (hála oldal)
 • Projektek (ha az adott hónapban valamilyen nagyobb projektem van, akkor annak külön oldalt szentelek, jelen esetben a lakás projekt és az új vállalkozás (ezekről majd a későbbiekben hallhattok)

Összességében imádom a Bullet Journalomat és már nem is tudnék élni nélküle. Nekem valahogy mindig is meggyűlt a bajom az átlagos határidőnaplókkal mert lekorlátoztak. Na ez az amitől én rögtön lázadok. Szerencse, hogy rátaláltam a BuJo-ra, ami teljes egészében szabadságot adott nekem az életem megtervezésében.

Ha további cikkek is érdekelnek az időbeosztásról vagy éppen a tervezésről, akkor iratkozz fel a hírlevélre, mert sok érdekességgel jövök hamarosan. Ha pedig tetszett a cikk ne felejtsd el megosztani a barátaiddal is, hátha nekik is hasznos lehet!

Kezeket fel ki az aki már vezet Bullet Journalt? Várom a képeiteket inspiráljuk egymást kicsit.

-Judit

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.