Mentális Tréning | Futó Napló S01E02

Mentális Tréning | Futó Napló S01E02

Eszméletlenül gyorsan elrepült egy hét, úgyhogy itt is vagyok a Nyúlcipő Challange 1. heti beszámolójával. Aki kíváncsi a teljes hétre futás szempontjából, az látogasson el mindenképpen a youtube csatornámra és nézze meg a videót. Azt, hogy milyen sokat tanultam ez alatt az egy hét alatt, jó hosszú lenne összefoglalni, inkább egy másik bejegyzést szánok majd erre. Most a legnagyobb tanulságot hoztam el nektek, ami ezen a héten ért a futással kapcsolatosan.

Ezidáig úgy gondoltam, hogy azért nem bírok futni, mert nulla az erőnlétem és gyengék a lábaim amik előre visznek. Egy hét viszont bőven elég volt ahhoz, hogy meglássam a futás igazi arcát. Jobban mondva az ezer arca közül az egyiket, ugyanis a futást nem lehet igazán kiismerni, mindig tartogat valami újat, valami izgalmasat. Az arc amit most megcsillantott előttem az, hogy nem a lábaim túl gyengék ahhoz, hogy előre vigyenek, hanem az elmém. Ami előre visz vagy éppen visszatart az elméd. A lábaid bármit elbírnak, a hangsúlyt viszont az alábbiakra kell fektetned véleményem és tapasztalataim szerint.

MAGABIZTOSSÁG + POZITÍV GONDOLKODÁS + CÉLTUDATOSSÁG + KONCENTRÁLÁS = GYŐZTES JELLEM

Magabiztosság

Megtanultam, hogy magabiztosan kell hozzá álljak a minden napi edzéshez. Sőt mi több, már előző este tréningeznem kell magam a következő napi kihívásra. Hinnem kell magamban és abban amit kitűztem célul. Minden egyes nap magabiztosan indultam neki a futásnak.

Pozitív gondolkodás

Láttál már olyan embert, aki úgy indult neki a feladatnak, hogy állandóan azt hajtogatta “Én ezt tuti nem tudom megcsinálni.” és mégis megcsinálta? Én még nem nagyon. A negatív gondolatok nem igazán hoznak eredményt, ellenben a pozitív gondolatokkal. Futás alatt is ha jön az érzés, hogy én ezt nem bírom, egyből átkódolom fejben azzá, hogy “Megcsinálom, képes vagyok rá, le fogom futni, már látom magam a célban.” Nagyon fontos a pozitív gondolkodás a mindennapi életben is és persze itt a futásnál is. Milliószor indultam úgy neki egy távnak, hogy na ez kizárt, hogy menni fog. Hát nem is ment, aztán jött a tapsvihar, hogy na ugye megmondtam. Ne engedj a negatív gondolatoknak, Te igenis meg tudod csinálni, ha akarod.

Céltudatosság

A csapból is ez folyik én is tudom, de ki a franc visz sikerre bármit is, ha nem tűz ki célokat. Esetünkben itt ez a 8 hetes kihívás és persze az állóképesség javítása valamint az egészség megőrzése. De persze mindannyian más céllal futunk. Ha csak úgy céltalanul nekifutsz a vakvilágnak szerinted meddig jutsz? Elég hamar eszedbe fog jutni, hogy ugyan mi a jó büdös francért futok én itt, mikor még aludhatnék vagy éppen filmezhetnék. Ne engedd, hogy a feladás opció legyen, éppen ezért tűz ki egy célt. Legyen mindig a szemed előtt és uccu neki. De itt leszögezném, hogy hozzá se érj a futócipőhöz ha nem szívből teszed azt. Ugyanis bármilyen cél amit nem szívből tűztél ki, ami iránt nem fog el egyfajta bizsergés az mehet a levesbe mert nem fog teljesülni és akkor jön a csalódás és az ugye megmondtam, hogy nem jön be ez a hülye célkitűzősdi és mindenki elmehet a fenébe. Szívből tűzz ki célokat és ha a futás nem mozgat meg benned semmit akkor felejtős. Hiszen egy olyan pasival sem fogod összekötni az életedet ugye, aki egy hangyányit se mozgat meg. Na látod.

Koncentrálás

Avagy a jól ismert fókusz. Nem fogsz bírni futni ha fejben nem vagy ott, ha nem fókuszálsz a feladatra. Mindig figyelj a célodra és ami a legfontosabb magadra. Nekem ez volt az egyik legnehezebb feladat, hogy magamra figyeljek és leszarjak mindenki mást magam körül. Ha futok akkor csak én vagyok és a természet. Elmehet a picsába a szomszéd aki éppen kiröhög, hogy mit szerencsétlenkedik ez itt vagy magasról letojom a  nagypofájú munkás srácokat akik utánam szólnak és füttyögnek. Itt csak Te vagy és a célod amire koncentrálsz és ha ez megvan akkor nem állíthat meg semmi. Gondolj csak a macskára aki éppen vadászik, őt sem érdekli, hogy esetleg a páva éppen tollászkodik, amikor ott az egér és csak arra az egy pontra koncentrál rendületlenül. Nem képes kibillenteni semmi. Na Neked is így kell futnod.

Számomra ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek ahhoz, hogy nekiálljak futni. Ha bármelyik nem stimmel ezek közül, akkor inkább el sem indulok és ez most halál komoly. Inkább átrakom egy kicsit későbbre vagy ha kell a következő napra. Ha nem megfelelő mentális állapotban indulok neki a feladatnak akkor biztosan csak szenvedés lesz a vége, ami azt üzeni az agyamnak, hogy hóhó ezt sürgősen abba kell hagyni mert nem tesz boldoggá és utálom. Csodás dolog is ez a futás egyébként, megdöbbentő, hogy máris mennyi mindenre megtanított. Izgatottan várom a 2.hetet aminek a beszámolójával természetesen újra érkezem szombaton. Addig is nézzétek meg a videót elég Jucusosra sikeredett 😀

Ki az aki velem együtt nekilátott a futásnak? Várom a véleményeket 😉

Hatalmas ölelés és szuper fitt perceket kívánok Neked!

-Judit

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.