Hogyan és honnan vegyünk kutyát?

Hogyan és honnan vegyünk kutyát?

Lassan már három éve nincs kutyánk és igazából előtte sem nagyon folytam bele a kutya vásárlás témakörébe, viszont mióta pár hónapja úgy döntöttem, hogy új családtagot szeretnék, olyan dolgokkal találkoztam amelyek mélységesen elszomorítanak. Nem vagyok szakértő, se nem tenyésztő, csak egy ember vagyok, aki szíve minden szeretetével imádja a kutyákat. Hallottam a szaporítók elleni harcokról, viszont nem gondoltam, hogy ennyire durva a helyzet. Tapasztalataim alapján gondoltam leírok itt pár fontos dolgot, hátha segíthetek valakinek ezzel.

 

Kezdjük magánál a döntés súlyosságánál, amikor kipattan az agyból, hogy ide bizony kutya kell. Szerintem mindenképpen rágjuk át a témát, olyan ez mint egy gyerek vállalás. Ott sem ugrunk fejest a dologba jobb esetben. Gondoljuk át az alábbi kérdéseket:

 • Felkészültünk e teljes egészében lelkileg és fizikailag is erre a feladatra?
 • Adottak e a körülmények? Lesz e elég időnk?
 • Képes vagyok e gondoskodni megfelelően arról a csöppségről?
 • Mérlegeljük az anyagiakat!
 • Kérdezzük meg a család többi tagját mit gondolnak!
 • Olvassunk utána a fajtának és mindennek! Esetleg kérjünk tanácsot kutyatartó ismerőseinktől!

Amit itt nagyon fontosnak tartok leszögezni, hogy ne adjunk kutyát (sem más élőlényt) ajándékba, pláne ne gyereknek! Könyörgöm ne! Ezek a szerencsétlen állatok általában menhelyen vagy rosszabb esetben az utcán végzik. Én szerintem mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mikor és milyen háziállatot szeretne, nem kell ennek úgy történnie, hogy csak úgy odacsöppen szülinapra egy kiskutya és se kép se hang, nem felkészült az illető. Itt felelősséget kell vállalnunk egy életért, úgyhogy megfontoltan tegyük ezt.

Ha megszületett a döntés és készen állsz, akkor a következő fontos kérdés, hogy oké de honnan és milyen módon szerezzünk kutyust? Itt általában elég sokan beírják a keresőbe a fajta nevet aztán kidobja nekik a kereső a jófogást meg egyéb csodaoldalakat, ahol 10-20-30 ezrekért dobálják hozzájuk a „fajtiszta” kutyusokat. Ezt felejtsük el! Én csak kíváncsiságból kattintottam és meg kell jegyezzem kíváncsiságból telefonáltam is, hogy tegyek egy próbát. Be kell vallanom, hogy ha nem jártam volna utána alaposan a dolgoknak, akkor tuti bedőlök neki, mert nagyon hiteles szöveget eresztett el. Legyetek nagyon figyelmesek e téren. De összeakadtam olyan „tenyésztővel” is, aki azt felelte: „Lehet, hogy fajtiszta.” What a fuck?

Igazából ha kutyát szeretnél kétféleképpen dönthetsz: örökbe fogadsz menhelyről vagy leinformálható tenyésztőtől vásárolsz. Sajnos már menhelyen is elég sok fajtiszta kutyus van. Ha vásárolnál arra számíts, hogy bele kell nyúlj a pénztárcádba rendesen. Viszont a jó hír, hogy erre is van megoldás.

 • Rákérdezel a leinformálható, megbízható tenyésztőtől, hogy mennyibe kerül egy kiskutya, kalkulálsz, tervezel és összegyűjtögeted rá a pénzt.
 • Vannak tenyésztők akiknél fizethetsz részletben, kérdezd meg
 • Hobbi célra vásárolj, hisz így olcsóbb lesz valamennyivel a kutyus

Tegyük fel a tenyésztő mellett döntöttél. Nézzük meg, hogyan tudod megkülönböztetni a tenyésztőt a szaporítótól.

TIPPEK:

 • Üljetek le és írjátok össze a családdal, hogy milyen kritériumoknak kell megfeleljen a leendő kutyus. Értem itt pl. azt, hogy valaki allergiás a kutyaszőrre, ne hulljon a szőre, egyedül is ellegyen a lakásba stb.
 • Ez alapján válasszátok ki a fajtát, olvassatok utána nagyon sok könyv és blog van a témában csak keresni kell
 • Regisztráljatok, csatlakozzatok Facebook csoportokhoz és ott is kérdezősködjetek, érdeklődjetek, kérjetek ajánlást melyik tenyésztőtől vásároljatok
 • Szerezzetek be könyveket a kutyanevelésről, kiválasztásról, olvassatok sokat, legyetek készek mire jön a kutyus.

Összegzés képen amit mindenképp nagyon fontosnak tartok, hogy fogadj örökbe vagy ruházz be egy fajtiszta kutyusra, ne dőlj be a szaporítóknak! Szerintem fontosabb neked az, hogy egészséges, kezelhető, emberbarát társad legyen és ezért inkább fizess ki egyszeri nagyobb összeget. Mert a szaporítókról vásárolt kiskutyára előbb utóbb súlyos többszöri összegeket költhetsz. Én döntöttem és egy megbízható tenyésztő mellett tettem le a voksomat, de persze a későbbiekben mentett kutyust is szeretnék. Te hogyan döntesz?

Amennyiben tetszett a cikkem és hasznosnak találtad oszd meg bátran másokkal is, hogy minél több emberhez eljusson és ne felejts el feliratkozni, hogy ne maradj le a kutya napló többi részéről sem majd. Ha esetleg vannak csúnya tapasztalataid, történeted szaporítókkal kapcsolatosan, akkor oszd meg velünk bátran azt is.

-Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.